Bier in Südtirol Komitee für Förderung der Bierkultuur in Südtirol

Bier in Südtirol

Recensie

De eerste bronnen die het over bier hebben, dateren uit het jaar 985! Dat is niet niks voor een eerder als wijnland bekend staande regio. De bewogen geschiedenis van dit Alpenland, ooit de grensstreek van Oostenrijk met Italië, laat zich zelfs in geen tientallen boeken beschrijven. Nadat het, na afloop van de Eerste Wereldoorlog, bij Italië werd ingelijfd, zou weer een bloederig hoofdstuk geschreven worden. Gelukkig is vandaag alles peis en vree in dit wondermooie land. Dit boek bespreekt de geschiedenis, maar geeft ook de stand van zaken zoals we die vandaag kunnen vinden. Waar bij ons de buitenbrouwers regelmatig in de clinch gingen met de binnenstedelijke brouwers, zien we in Zuid Tirol om de haverklap spanningen tussen de brouwers en de wijnboeren. Het zijn overigens steevast de brouwers die het pleit verliezen. In de 19e eeuw breekt een bloeiperiode aan: tot 27 brouwerijen tellen we in 1880! Hoe er even rekening mee dat Zuid Tirol vandaag om en bij de 500.000 inwoners heeft. In 1880 waren dat er véél minder!

Het toerisme wordt dé nieuwe bron van inkomsten, maar de groei wordt natuurlijk door de Eerste Wereldoorlog abrupt een halt toegeroepen. De daarop volgende Italiaanse bezetting maakt een en ander niet gemakkelijker en ook de Tweede Wereldoorlog doet zijn nefaste steen in het zakje. Na de tweede wereldbrand klaart de lucht wel wat, maar dan is het vooral de industriële brouwerij Forst die op ‘Interbrewiaanse’ wijze terrein wint. Consolidatie door overnames en sluitingen zijn aan de orde, tot er in Zuid Tirol nog maar één brouwerij overblijft, juist: Forst. In 1995 wordt een eerste moedige poging ondernomen om een huisbrouwerij op te starten (ooit beschreven in de Zytholoog) maar Greitner moet na een achttal jaren opgeven en verkoopt aan… Forst. Die… sluit de zaak. Maar de start is gegeven en sinds de prille start van het millenium, zijn er ondertussen acht huisbrouwerijen bijgekomen en één privaatbrouwerij. Aan deze laatste is dus geen horecazaak verbonden. Deze acht huisbrouwerijen sloten zich samen onder de titel ‘Südtiroler Wirtshausbrauereien’ om enerzijds ervaring uit te wisselen en anderzijds een aantal gemeenschappelijke initiatieven op poten te zetten. Mooi voorbeeld daarvan is de webstek www.wirtshausbrauereien.it. Er is, naar volgende zomer toe (2014), zelfs sprake van het organiseren van een heus bierfestival!   

Deze huisbrouwerijen worden allemaal besproken, voor de privébrouwerij en de grote Forstbrouwerij zijn helaas maar enkele paragrafen voorzien. Misschien een gemiste kans…?

Melden we nog dat de (rijke) illustraties vooral uit één privé verzameling komen: een voorbeeld te meer hoe verzamelaars bijdragen aan het bewaren van erfgoed. Het boek eindigt met een woordverklaring: soms zelfs vanuit het Tiroolse dialect naar het Duits: Tröber is Treber (draf), een nuttige lijst, zo blijkt. Afgesloten wordt met bronvermeldingen: literatuur en afbeeldingen. Maar voor het zo ver is, krijgen we nog een twintigtal recepten: ook daar leren ze het!

Naast een leerrijk en mooi boek dus ook een prima vakantietip, niet alleen voor de zomer, overigens, maar dat zoekt u zelf maar uit! Ondergetekende gaat volgend jaar terug, geen twijfel!

Hans

Boeken